Zorlu Süreçte Aksiyon Vakti

Zorlu Süreçte Aksiyon Vakti

Kategoriler aslında potansiyel alıcının algısını yönetir ve nöropazarlama mesajlarıyla desteklenerek bu algıyı satışa dönüştürmeyi hedefler.

Yaz mevsimini geride bırakıp ekim ayını karşılarken eczanelerimizde hem yönetimsel hem görsel değişikliklerimizi ve planlamalarımızı yapmalıyız. Ekonominin zor zamanlar geçirdiği bu dönemde daha iyi bir stratejik planlama yapmamız ve aksiyon almamız gerekiyor. Baştan sona bütün dinamikleriyle eczanelerimizde yenileşime her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız.İlaç, dermokozmetik, OTC, medikal bütün kategorilerimizi gözden geçirip önümüzdeki aylara ve mevsime uygun olarak ihtiyaçlarımızı belirlemeliyiz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda piyasadaki doğru ürünleri belirleyip stok planlamalarını ve alımlarını yapmalıyız. Bu planlamaları yaparken mutlaka kategori bazında bir önceki yıl aynı mevsimde yaptığımız alım ve satışları, müşterilerimizin davranış biçimlerini ve onların ihtiyaç duyduğu ürünleri göz önünde bulundurmalıyız. Personelimize her zamankinden daha çok sahip çıkıp eczanemizi nasıl yeni mevsime hazırlıyorsak yardımcılarımızı da yeni bilgiler, yönlendirmeler, eğitimlerle yeni sezona hazırlamalıyız. Yeni hedefler ve prim sistemleri oluşturarak krizi fırsata çevirmeli, motivasyonu ve büyümeyi arttırmalıyız.

Tüm bu planlamaları yapabilmek için eczane içinde kategori yönetimini iyi yapmamız gerekiyor. Ürünleri belirli kategoriler halinde bir araya getirip yönetmeliyiz. Ama bu gruplandırma sadece teşhirde kullanmanın ötesinde, tüm eczane işletmeciliği süreçlerini ürünler bazında değil kategoriler temelinde gerçekleşmesini sağlamalıdır. Ürünler kategoriler halinde tanımlandıktan sonra her bir kategori bir diğerinden ayrı bir iş gibi yönetilmektedir. Yani kategori yönetimi sadece bireysel ürün özelliklerine, tedarikine ve satışına odaklanmaktansa tüm bir ürün kategorisinin tüketici talebine göre performansına odaklanmayı içermektedir.Eczanede kategoriyi yönetmek her zaman ürünleri gruplara ayırıp üstlerine isim ve bölümleri yazmakla olmaz. Her kategori kendi içinde bir işletme birimi olsa da çapraz satışa uygun olacak şekilde kombinlenmelidir.Stok devir hızı ve karlılık ölçümüyle de denetlemeliyiz.

Yeni bir mevsime başlarken ve müşterilerimizin ihtiyaçları değişirken bizlerde kategorilerimizi, içindeki ürünleri, eczane içindeki konumlarını yeniden düzenlemeliyiz. Eczane içinde belirli alanlar yaratıp mevsime uygun ürünlerle müşterilerimizi yönlendirmeliyiz. Yaz aylarında tatile giderken duyulacak ihtiyaçları belirleyip oluşturduğumuz tatil köşesini, şimdi soğuk algınlığı ve grip, öksürük, okula başlayan çocuklar için ihtiyaçlar, alerji, bağışıklık sistemi destekleyicilerle oluşturmalıyız.Kategoriler aslında potansiyel alıcının algısını yönetir ve nöropazarlama mesajlarıyla desteklenerek bu algıyı satışa dönüştürmeyi hedefler. Dolayısıyla son dönemin yine en popüler kavramlarından olan çapraz satışı bazen siz ve ekibiniz değil konuşan raf düzeniniz yapacaktır.

Eczacı Adile Özdağ

Ekim,2020