İşinizi Geliştirirken Dikkat Edilecekler
Yeni bir iş kurmak isteyen ya da var olan işini tam da hayal ettiği noktaya taşımak isteyen kişi, bol bol çalışmaya ve ödevler yapmaya da hazır olmalıdır.
Son yıllarda Türkiye de girişimcilik ve kavramları çokça konuşulur oldu. Bu birçok yönden ülkemizde bu ruhun uyanmaya başladığının da bir göstergesi aslında. Bu konuda ulusal ve uluslararası anlamda çok sayıda proje ve iş desteklenmekte ve yeni girişimciler yetişmekte.
Yaptığım iş geliştirme mentorluklerinde karşılaştığım bazı belli başlı konular var. Bunların en başında gelen konu ise bir danışmanla çalışırken kendisine söylenenin aynısını yapmaya alışmış kişilerin bir mentorle çalışmaya başladığında da aynı şeyi beklemesi.
Öncelikle bu olguyu yıkarak başlamak istiyorum. Yeni bir iş kurmak isteyen ya da var olan işini tam da hayal ettiği noktaya taşımak isteyen kişi, bol bol çalışmaya ve ödevler yapmaya da hazır olmalıdır. Bu şekilde çok daha kısa sürede çok büyük işler başarılır.
Genellikle kendinden daha da iyisini çıkarmaya istekli olan yaratıcı ve girişimci özelliklere sahip kişiler, yöneticiler ve iş sahipleri; yazımın bundan sonrasında, işinizi geliştirirken dikkat etmeniz gereken bazı konuları madde madde geçmek istiyorum.
1.Planınızın genel anlamda kabulünü sağlayın: Var olan işinizi geliştirmek için adım attıysanız öncelikle sizinle birlikte çalışan kişilerin ve iş ortaklarınızın bu yaptığınız planın bir parçası olmasını sağlamalısınız. Eğer kuracağınız yepyeni bir iş ise o zamanda sizin bu girişiminizden yararlanacak olanların bu planlamayı anlamasını sağlamalısınız.
2.Yeni iş planınızı tanımlayın: İş hedefleriniz ve başarı ölçütleriniz tanımlı olmalı. Nereye ulaştığınızda kendinizi başarılı olarak tanımlayacaksınız ve bu tanımın ölçütü ne olacak? Bu konu net olmalı ki oraya ulaştığınızda da bunun farkına varın.
3.İş geliştirme için ne kadar yatırım yapacağınız belli olmalı: Devam eden iş karınızın, ne kadarlık bir kısmını belirlediğiniz konuya ayırdığınızı netleştirin.
4.Bir web sitesi ya da sosyal mecra hazırlayın: Web sitenize yeni planlarınızı ekleyin eğer yeni bir konu ise ayrı bir sosyal mecra da bu kısmı yönetin. Zaten var olan sosyal medyanızda yeni başlayacağınız iş alanınızın çalışmalarına işin ilanından en az 3-4 ay önce başlamalısınız.
5.İşinizin hayal ettiğiniz seviyeye gelmesi için en az iki senelik bir zamanı göze alın: Büyük ve kalıcı bir iş kurmak için bu süre gereklidir. Yeni bir iş kurmak sabır gerektirir. İş planlarınızı uzun vadeye göre yapın ve sabırlı olun. Var olan işinizi geliştirmek ise elbette çok iyi kurgulanmış ve iyi yapılmış ödevler ile çok daha kısa sürede sonuç verir.
6.Vereceğiniz hizmeti doğru seçin: Herkese her şeyi satamazsınız. Nasıl bir hizmet vereceğinize karar verin ve kararınıza sadık kalın.
7.Pazarlama stratejinizi aktif tutun: Stratejinizi yol boyunca gözden geçirin. Öncesinde yapmış olduğunuz pazar araştırmaları, işin gerçekleri ile her zaman kontrollü olarak devam etmelidir. Bu yüzden iş planınız sürekli aktif kalmalı.
8.Müşterilerinizi iyi tanıyın: Müşterilerinize sunacağınız değerleri iyi tespit edin ve bu değerleri hangi kanallarla sunacağınız açık ve net olsun.
9.işinde iyi uzmanlarla çalışın: İyi bir muhasebeciniz ve hukukçunuz olmalı. Her şeyi doğru yapmak önemli. Ödeme seçenekleriniz ve finansmanınız ile ilgili konulara karar verirken işinde iyi olan uzmanlar size çok destek olacaklardır.
10.Satış sonrası hizmet sisteminizi kurgulayın: Müşterilerinize göstereceğiniz özen sizinle uzun yıllar birlikte kalmalarını sağlayacaktır. Güven her şeyden önce gelir.
11.Müşterileriniz ile iletişim kurun: İş planınızda size yeni müşteri olacak kişiler ile iletişime önceden başlayın ve onları tanıyın. Onlara elinizden geldiğince iyi bakın. Böylelikle hep birlikte mutlu bir geleceğiniz olsun.
Sevgiyle kalın
Ruhan Akın
MEC, Eğitim Danışmanı