İsteklerini Hayata Geçir
Bir şeye başladığımız zaman bilinçaltımız durmamıza izin vermez. Böylece sürekli bizi kamçılayan bir içsel sesimiz olur. Buna Zeigarnik etkisi denir.
Rus psikolog Bluma Zeigarnik, garsonların çok sayıda sipariş alıp, yazmadan akılda tutabildiğini ve para ödendikten sonra garsonların kafasındaki listenin silindiğini öğrendiğinde şaşırmıştı. Bunu araştırarak çıkardığı sonuç, bir proje çalışmaya başlar başlamaz, bilinçaltının izlemeye başladığı ve tamamlanmasını sağlama alana kadarda garsonun başının etini yediğiydi. Bu demektir ki yalnızca işinize başlayıp kendinizi buna adamak işi bitirmenin de garantisidir.
Yaptığım mentorlüklerde ve koçluklarda gözlemlediğim şeylerden biri insanların yapacakları işleri için bazı şeyleri sürekli ertelemeleri oldu.
Ertelemenin en büyük sebeplerinden biri, kişilerin kendilerine sordukları şu sorulara cevap bulamamaları.
“Gerçekten bunu yapmak istiyor muyum?”
“Gerçekten bunu yaparsam mutlu olur muyum?”
“Beni mutlu edecek, başarılı kılacak şey bu mu?”
Sizi mutlu edecek şeyler ancak o işe başlarsanız olur. Bir işe başlayamayan kişinin kafasını kurcalayan ikinci konu ise yaparsam başarısız olabilirim korkusudur.
Çünkü insanlar bir şeyleri değiştireceklerinde kendilerine birçok ev ödevi çıkacağını çok iyi bilirler. Fakat ev ödevleri çocukluktan beri pek sevdiğimiz şeyler değildir. Yapma kararı aldığında sana çıkacak ev ödevlerini yapmaya kendini hazır hissediyor musun? Bu fikir korkutucudur.
Bu da arkasından “Ben bunu becerebilir miyim?” Sorusunu getirir.
Değişim demek aslında hayatta “fazla mesai” demektir. Tam da bunu yapmak istemediği için kişiler başlamaktan geri dururlar. Buna da eşik denir ki atlamak içinde enerjiye ihtiyacımız vardır.
Tüm bunları düşünmek yerine istediğinize ulaşmak için atılması gereken küçük adımı bulmak ve atmaktır! Bizi mutlu sona götüren aslında bu bebek adımıdır. Çünkü fikriniz de henüz bebektir ve “Hadi bir adım at” motivasyonuna ihtiyacı vardır.
Albert Einstein “Önce sorunu tanımlamamız gerek. Dünyayı kurtarmak için sadece bir saatim olsaydı, bunun 59 dakikasını sorunu anlamaya, bir dakikasını ise çözümler üretmeye ayırırdım” demiş.
Ulaşmayı istediğimiz noktayı tanımladıktan sonra yapmanız gereken işte o kendi bebek adımınızın ne olduğunu bulmaktır.
Diğer gözlemlediğim konu ise kişilerin yapmak istedikleri şeyin ne olduğunu tanımlayamamaları.
Yaşamdan beklentiyi tanımlayamamak ve sonrasında, büyük planda yaptığı şeyin neye hizmet ettiğini bilmemek yine ertelemeye ve yapamamaya neden oluyor.
Aslında gerçek tutkusunun ne olduğunu bilenler şanslı olanlarımız. Çünkü tutkusunu yaşam amacına dönüştürmek için gerekli enerjiye sahip olanlar onlar!
Diğerleri ise kendilerine şu soruyu sorabilirler: ”Boş zamanlarımda en çok ne yapmaktan hoşlanıyorum?”
Boş zamanlarınızda nelerle meşgulsünüz, neler düşünüyor ve yapıyorsunuz?
Yapmanız için para vermeseler bile yaptığınız şey nedir?
Bu sorulara verdiğiniz cevaplar sizi yaşam amacınıza götüren yola bakmanızı sağlayacaktır.
Peki, yaşam amacınızın/tutkunuzun peşinden gitmenin sizi mutlu edeceğini nereden bilebilirsiniz?
Psikolog Abraham Maslow tutkunuzun peşinden gitmenin ve bu tutkuyla hareket etmenin sizi mutlu kılacağını çünkü en üst düzeydeki ihtiyaçlarınızı karşıladığını iddia etti.
Maslow a göre insanların ihtiyaçları beş kategoriye ayrılır.
Fiziksel, Güvenlik, Sosyal, İtibar eve Kendini Gerçekleştirme
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi'nde en alttaki iki alt düzey ihtiyaçların karşılanması hayatta kalmayı garantiler. Sonrasında aidiyet duygusunu hissetmeye ihtiyaç duyarsınız. Maslow ancak bu temel ihtiyaçlarınız karşılandıktan sonra saygınlık ve itibar görme ihtiyacına yönelebildiğimizi söyler.
Bu dört ihtiyacın tamamının karşılanması ile kendini gerçekleştirme ye odaklanabilirsiniz.
Kendini gerçekleştirme tüm potansiyelinizi hayata geçirmeniz ile ilgilidir.
“Bir insan olabileceğini olmalıdır” der Maslow
Gerçekleştirmek yapmak ile olur, ne yapmanız lazım olduğundan bahsetmekle değil. Ancak yapmaktan bahseder ve gerçekleştirirsen başarıyı yakalarsın.
Yapmaktan hoşlanarak ve mutlu olarak yapacağınız şey size başarı ve para yı da getirecektir.
Sevgiyle kalın.
Ruhan AKIN
MEC, Eğitmen, Supervisor